Ατλαντίδα

 Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για την Ατλαντίδα, μια μυθική πόλη βυθισμένη στις θάλασσες και μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ευρασία. Κανένας επιστήμονας δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή την απουσία της. Τι μπορεί, όμως, να είναι αληθές σχετικά με αυτές τις φήμες και τι όχι;

 Αρχικά, η Ατλαντίδα είναι μια πόλη-χώρα, η οποία αναφέρεται κυρίως στα παραμύθια και στα κόμικς. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη και την Ασία ενωμένες. Μια χαρακτηριστική της εικόνα που έρχεται στο μυαλό του καθενός, είναι οι άσπροι ναοί με τους πυλώνες ρυθμού όμοιου με τον δωρικό ή ιονικό της Αρχαίας Ελλάδας.

 Κατά τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα βρίσκεται πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (Στενά του Γιβραλτάρ), και είναι μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει αρκετά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, περίπου 9 χιλιετίες πριν από τον Σόλωνα. Μετά από μια απόπειρα κατάκτησης της Αθήνας, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας». Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

 Στον "Κριτία" του Πλάτωνα, περιγράφεται λεπτομερώς η Ατλαντίδα, η ιστορία, η γεωγραφία και οι κατοίκους της. Αναφέρεται πως η προέλευσή τους ήταν από τον Ποσειδώνα και έχτισαν στο νησί επιβλητικά παλάτια, ναούς και λιμάνια. Η πρωτεύουσα είχε κυκλικό σχήμα και ήταν χτισμένη πάνω σε λόφο. Πίσω της υπήρχε ένας εύφορος κάμπος στον οποίο καλλιεργούσαν οι αγρότες. Ο βασιλιάς της ζούσε σε ένα παλάτι στην κορυφή του λόφου. Στο κέντρο του βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Σε αυτή την πόλη ζουν κυρίως μυθικά ζώα και άνθρωποι, όπως οι γοργόνες.

 Ακόμη και αν οι κάτοικοι της είχαν ό,τι επιθυμούσαν, έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι. Γι' αυτό ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει, βυθίζοντας την χώρα τους και εξαφανίζοντας στην θάλασσα και τους ίδιους.

 Την σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές απόψεις για την πιθανή ύπαρξη αυτής την χώρας, αλλά δεν έχουν ανακαλυφθεί αρκετά ακριβείς αποδείξεις. Μέχρι τώρα, η Ατλαντίδα έχει λειτουργήσει ως μια πρόσθεση στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Πηγές:

ArtStation - Atlantis Temple District

Ατλαντίδα: Μύθος ή πραγματικότητα; (protothema.gr)




Σχόλια

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

17 Νοέμβρη, τότε και σήμερα (;)

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

Εξωπραγματικοί προορισμοί που είναι σαν να βγήκαν από μυθιστόρημα