ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

 ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

1938-2018



   Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου, αλλά σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε οικογενειακά στην Αθήνα. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, Έλληνα λογοτέχνη και δοκιμιογράφο, ο οποίος τον παρότρυνε να παρακολουθήσει μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. 

   Η πρώτη του επαφή με τη συγγραφή ποιημάτων έγινε το 1960 κατά τη στρατιωτική του θητεία στα Ιωάννινα, όπου έγραψε και το τραγούδι "Το τρένο φεύγει στις 8:00" που αργότερα μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1963 άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό Reader's Digest, όπου και παρέμεινε για τα επόμενα 16 χρόνια. 

   Στην Ελληνική Δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 με τη μουσική για τους στίχους του να υπογράφει ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής. Αργότερα, συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος,  ο Γιάννης Σπανός, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος και πολλοί άλλοι. 

Το τραγούδι "Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες" σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδάει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. 

   Ο Μάνος Ελευθερίου, μεταξύ των πολλών ποιημάτων του, έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, ακόμα και βιβλία για παιδιά. Μάλιστα, ο ίδιος έχει τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις του ότι αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά και αυτό τον ώθησε πολλές φορές να γράψει βιβλία για αυτά. 

   Μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματά του που έχουν μελοποιηθεί, είναι:
  • Μαλαματένια Λόγια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
  • Παραπονεμένα Λόγια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
  • Τα Λόγια και τα Χρόνια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
  • Ποιος τη ζωή μου (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
  • Το Τρένο Φεύγει στις 8:00 (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
  • Ο Άμλετ της Σελήνης (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος)
  • Κάτω Απ᾽τη Μαρκίζα (Μουσική: Γιάννης Σπανός)
  • Οι Ελεύθεροι κι οι Ωραίοι (Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής)
  • Άλλος για Χίο Τράβηξε (Μουσική: Δήμος Μούτσης)
  • Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά (Μουσική: Δήμος Μούτσης)
  • Δεν Είμαι Άλλος (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος)
  • Θα Σε Ξαναβρώ στους Μπαξέδες (Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος)
και πολλά πολλά άλλα.

Το τραγούδι "Τα Λόγια και τα Χρόνια" σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδάει ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. 

Το τραγούδι "Μαλαματένια Λόγια" σε μουσική και πάλι του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Το τραγούδι γράφτηκε τη δεκαετία του '70, κατά τη διάρκεια της Χούντας και για αυτό υπέστη λογοκρισία. Αντί για "συμμορία" πλέον λέμε "κομπανία" και αντί για "Παρασκευή" (Παρασκευή έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αλλά και Παρασκευή δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης) λέμε "μέρα κακή". Τραγουδούν οι: Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης και Τάνια Τσανακλίδου. Στο βίντεο, μπορούμε να διακρίνουμε και τον συνθέτη του τραγουδιού να διευθύνει τους μουσικούς.

"Ποιος τη Ζωή μου", σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στίχους του Μάνου Ελευθερίου και στο τραγούδι η Μαρία Φαραντούρη.

"Κάτω Απ᾽τη Μαρκίζα". Τη σύνθεση υπογράφει ο Γιώργος Σπανός, τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου και το τραγούδι η Βίκυ Μοσχολιού.

   Ο Μάνος Ελευθερίου άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Ιουλίου του 2018. Η κηδεία του έγινε στο Α´ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου το 2015


Πηγές:
https://www.sansimera.gr/biographies/1912

Αναστάσης Σ.


















Σχόλια

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

Τα Ζαγοροχώρια

Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

"Η εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης"

Σκανδιναβική Μυθολογία