Ηλεκτρονικό περιοδικό των μαθητών του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Από
Αναστάσης Σ.
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
1938-2018
Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου, αλλά σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε οικογενειακά στην Αθήνα. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, Έλληνα λογοτέχνη και δοκιμιογράφο, ο οποίος τον παρότρυνε να παρακολουθήσει μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Η πρώτη του επαφή με τη συγγραφή ποιημάτων έγινε το 1960 κατά τη στρατιωτική του θητεία στα Ιωάννινα, όπου έγραψε και το τραγούδι "Το τρένο φεύγει στις 8:00" που αργότερα μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1963 άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό Reader's Digest, όπου και παρέμεινε για τα επόμενα 16 χρόνια.
Στην Ελληνική Δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 με τη μουσική για τους στίχους του να υπογράφει ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής. Αργότερα, συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπανός, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος και πολλοί άλλοι.
Το τραγούδι "Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες" σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδάει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Ο Μάνος Ελευθερίου, μεταξύ των πολλών ποιημάτων του, έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, ακόμα και βιβλία για παιδιά. Μάλιστα, ο ίδιος έχει τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις του ότι αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά και αυτό τον ώθησε πολλές φορές να γράψει βιβλία για αυτά.
Μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματά του που έχουν μελοποιηθεί, είναι:
Μαλαματένια Λόγια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
Παραπονεμένα Λόγια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
Τα Λόγια και τα Χρόνια (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)
Ποιος τη ζωή μου (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
Το Τρένο Φεύγει στις 8:00 (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
Ο Άμλετ της Σελήνης (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος)
Κάτω Απ᾽τη Μαρκίζα (Μουσική: Γιάννης Σπανός)
Οι Ελεύθεροι κι οι Ωραίοι (Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής)
Άλλος για Χίο Τράβηξε (Μουσική: Δήμος Μούτσης)
Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά (Μουσική: Δήμος Μούτσης)
Δεν Είμαι Άλλος (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος)
Θα Σε Ξαναβρώ στους Μπαξέδες (Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος)
και πολλά πολλά άλλα.
Το τραγούδι "Τα Λόγια και τα Χρόνια" σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδάει ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Το τραγούδι "Μαλαματένια Λόγια" σε μουσική και πάλι του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Το τραγούδι γράφτηκε τη δεκαετία του '70, κατά τη διάρκεια της Χούντας και για αυτό υπέστη λογοκρισία. Αντί για "συμμορία" πλέον λέμε "κομπανία" και αντί για "Παρασκευή" (Παρασκευή έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αλλά και Παρασκευή δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης) λέμε "μέρα κακή". Τραγουδούν οι: Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης και Τάνια Τσανακλίδου. Στο βίντεο, μπορούμε να διακρίνουμε και τον συνθέτη του τραγουδιού να διευθύνει τους μουσικούς.
"Ποιος τη Ζωή μου", σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στίχους του Μάνου Ελευθερίου και στο τραγούδι η Μαρία Φαραντούρη.
"Κάτω Απ᾽τη Μαρκίζα". Τη σύνθεση υπογράφει ο Γιώργος Σπανός, τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου και το τραγούδι η Βίκυ Μοσχολιού.
Ο Μάνος Ελευθερίου άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Ιουλίου του 2018. Η κηδεία του έγινε στο Α´ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης) Ο Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα: Οδυσσέας Αλεπουδέλης) (Ηράκλειο Κρήτης, 2 Νοεμβρίου 1911 - Αθήνα, 18 Μαρτίου 1996), ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο διαδεδομένους Έλληνες ποιητές. Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Η ζωή του Οδυσσέα Ελύτη Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν...
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975) "Ο Νίκος Καββαδίας" Ο Νίκος Καββαδίας ήταν 'Ελληνας ποιητής και μεταφραστής. Γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Ρωσίας, μία πόλη κοντά στο Βλαδιβοστόκ από πατέρα και μητέρα έλληνες μετανάστες από την Κεφαλλονιά. Ο Χαρίλαος και η Δωροθέα Καββαδία, οι γονείς του, ήταν γόνοι γνωστών οικογενειών του νησιού καταγωγής τους. Το 1914 η οικογένειά του έρχεται στο Αργοστόλι και ο πατέρας του επιστρέφει στη Ρωσία, ώστε να διευθύνει τις επιχειρήσεις του. "Το Άγαλμα του Νίκου Καββαδία στο Αργοστόλι" Στη συνέχεια εγκαθίσταται στον Πειραιά, όπου γίνεται συμμαθητής με τον Γιάννη Τσαρούχη, γνωστό Έλληνα ζωγράφο, αλλά και με τον παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, σημαντικό θεολόγο. Από μικρός διαβάζει Ιούλιο Βερν και αρχίζει να γράφει ποιήματα. Στα 18 δημοσιεύει για πρώτη φορά ποιήματά του με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας σε διάφορες εφημερίδες της εποχής. Το πρώτο του ποίημα λέγεται "Ο Θάνατος της Παιδούλας" (αν και κατά πολλούς άλλο είναι...
Επειδή σας αρέσουν τα ταξίδια σε όμορφα μέρη, ας κάνουμε και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Βρείτε τους δύο ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικούς χώρους και στη συνέχεια δώστε τις βασικές πληροφορίες για αυτούς. Σε ποιες χώρες βρίσκονται; Προσοχή στη δεύτερη φωτογραφία. Θα πρέπει να ταξιδέψετε αρκετά μακριά για να βρείτε τον προορισμό. Και μην ξεχνάτε: η ιστορία είναι ταξίδι!
Eridanus Supervoid Το CMB Cold Spot ή Eridanus Supervoid είναι ένα κομμάτι του ορατού σύμπαντος μας το οποίο συνεχίζει να δημιουργεί μυστήρια στους επιστήμονες. Αλλά ας τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή. Υπάρχει ένας επιστημονικός όρος ο οποίος ονομάζεται CMB ή κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υπόβαθρου. Αυτή είναι ακτινοβολία που απέμεινε από την γέννηση του σύμπαντός μας ή αλλιώς το Big Bang . Είναι μοιρασμένη εξίσου σε όλα τα σημεία του σύμπαντός μας, αλλά υπάρχουν 2 κύριες ανωμαλίες που μας μπερδεύουν. Αυτές είναι το παραπάνω κενό και ‘Ο άξονας του κακού’. Ο άξονας του κακού είναι ένας άξονας που χωρίζει το σύμπαν σε 2 τμήματα. Το σύμπαν απεικονίζεται σαν ένα αυγό, δηλαδή μια σφαίρα τραβηγμένη στις άκρες της. Αυτός ο άξονας επισημαίνει μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του άνω και του κάτω κομματιού. Το πάνω κομμάτι είναι αρκετά ψυχρότερο. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να είναι αυτές οι οποίες θα μας κάνουν να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε...
Τοποθεσία Ζαγοροχωρίων Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα μεγάλο σύνολο 46 μικρών, παραδοσιακών, πετρόχτιστων χωριών, διασκορπισμένων σε ένα κομμάτι της Πίνδου. Οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα κτίσματα, οι παραδόσεις αυτών των χωριών ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ το τοπίο προκαλεί δέος, αφού είναι ένας φανταστικός συνδυασμός δάσους, χιονισμένων βουνοκορφών, πέτρας και ποταμού, που συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή που εκτείνονται κυρίως είναι εκείνη της Τύμφης, το φαράγγι του Βίκου και οι πηγές του Αώου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα Ιωάννινα (ναι, καλά διαβάσατε), τα οποία έχουν έναν παρόμοια καλαίσθητο και παραδοσιακό χαρακτήρα, απλώς είναι πολύ μεγαλύτερα.
Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν'' Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτό που βλέπετε στον διαστημικό ουρανό είναι κάτι που έγινε αυτή ακριβώς την στιγμή που το βλέπετε; Σκεφτήκατε ποτέ αν τελικά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή; Και αν ναι, πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την ερώτηση; Επειδή μπορεί να μπερδευτήκατε, ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.
Το περιοδικό που στήνουμε έχει μια ιστορία και καλό θα ήταν όλοι εσείς οι νέοι συντάκτες να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Η εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (2prot-peir-gym-thess.blogspot.com)
Εξωπραγματικοί προορισμοί που είναι σαν να βγήκαν από μυθιστόρημα Αρκετές φορές, ενώ σκεφτόμαστε τις εμπειρίες μας, νιώθουμε σαν να τα έχουμε δει όλα. Αλλά κάποιες άλλες φορές, καταλαβαίνουμε ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά τα οποία δεν έχουμε δει. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πόσα πολλά πιστεύουμε ότι έχουμε δει και πόσο ακραία μπορεί όντως να γίνει η φύση. Kawah ijen Το Kawah ijen (μη με ρωτήσετε πως προφέρεται), ;όντας ηφαίστειο, σίγουρα είναι αξιοθαύμαστο. Μα αυτό το ινδονησιακό ηφαίστειο κρύβει περισσότερα μυστικά από όσα περιμέναμε. Η μπλε λάβα , επίσης γνωστή ως Api Biru , γίνεται να συναντηθεί σε μια ποικιλία περιοχών. Είναι το αποτέλεσμα της καύσης ενός χημικού στοιχείου, το οποίο ονομάζεται θείο(S). Όταν το θείο καίγεται, απελευθερώνεται αυτή η φλόγα, της οποίας το χρώμα ονομάζεται ηλεκτρικό μπλε(το οποίο είναι πολύ κοντά στο κυανό, αλλά ποικίλει). Το θείο καίγεται όταν έρχεται σε επαφή με ζεστό αέρα σε θερμοκρασίες άνω των 360 °C, γεγονός ...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου