Τα Ζαγοροχώρια


Τοποθεσία Ζαγοροχωρίων
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα μεγάλο σύνολο 46 μικρών, παραδοσιακών, πετρόχτιστων χωριών, διασκορπισμένων σε ένα κομμάτι της Πίνδου. Οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα κτίσματα, οι παραδόσεις αυτών των χωριών ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ το τοπίο προκαλεί δέος, αφού είναι ένας φανταστικός συνδυασμός δάσους, χιονισμένων βουνοκορφών, πέτρας και ποταμού, που συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Η περιοχή που εκτείνονται κυρίως είναι εκείνη της Τύμφης, το φαράγγι του Βίκου και οι πηγές του Αώου. 

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα Ιωάννινα (ναι, καλά διαβάσατε), τα οποία έχουν έναν παρόμοια καλαίσθητο και παραδοσιακό χαρακτήρα, απλώς είναι πολύ μεγαλύτερα. 

Τα κτίρια


Το βασικό δομικό υλικό των κτηρίων στα Ζαγοροχώρια είναι η πέτρα, γιατί βρίσκεται σε αφθονία στο περιβάλλον, και από αυτή είναι κατασκευασμένα σχολεία, εκκλησίες, σπίτια, δρόμοι, γέφυρες κ.τ.λ. 
Γι' αυτό είναι και το στοιχείο που κυριαρχεί σε αυτά τα υπέροχα στολίδια των ελληνικών βουνών. 
Τα χωριά συνδέονται μεταξύ τους με παραδοσιακά πετρογέφυρα, τα οποία χτίστηκαν περίπου τον 18ο αιώνα και μπορούν να βρεθούν παντού, αφού τα ρέματα και τα ποταμάκια αφθονούν στο Ζαγόρι. 
Οι πλακόστρωτοι με δεξιοτεχνία δρόμοι πολλές φορές απαιτείται να "σκαρφαλώσουν" επάνω σε γκρεμούς, γι' αυτό και είναι σκαλισμένοι περίτεχνα πάνω στον βράχο, δημιουργώντας σκαλάκια. Τα σπίτια είναι χαμηλής δόμησης (1-2 όροφοι) με τους τοίχους και τις στέγες να είναι φτιαγμένα από πέτρα, ενώ το εσωτερικό τους είναι πολλές φορές επενδυμένο με ξύλο. Οι χοντροί τους τοίχοι προσφέρουν μια πολύ καλή μόνωση, που είναι απαραίτητη για το κρύο κλήμα των βουνών.

παραδοσιακό πετρογέφυρο (Newsitamea)


τυπικό ζαγοροχώρι  (Mazi Travel)

Ιστορία

 Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό και εξαιρετικά δύσβατο, με απότομες χαράδρες, πυκνά δάση και ατελείωτα βουνά, κάτι που αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς λαούς, φυλές και αυτοκρατορίες στο πέρασμα των αιώνων να εισέλθουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μάλλον πλεονέκτημα γιατί, χάρη σε αυτό, η ιστορία του Ζαγορίου γενικά δεν περιλαμβάνει λεηλασίες, κατακτήσεις, εκτοπίσεις πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα αυτού, πιστεύεται πως μεγάλο τμήμα του πληθυσμού διατήρησε πανάρχαια έθιμα και παραδόσεις.Tα Ζαγοροχώρια κατά την οθωμανική περίοδο γνώρισαν πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική άνθηση, διότι αναπτύχθηκαν πολύ οι εμπορικές τους σχέσεις. 

"σκαρφαλωμένο" χωριό σε μια πλαγιά (travel.gr)

Πληθυσμός

Σήμερα πληθυσμός στα Ζαγοροχώρια είναι 3.700 κάτοικοι και έχει πέσει πάρα πολύ σε σχέση με την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αφού κάθε χωριό είχε περίπου 3.000 κατοίκους, ενώ τώρα έχει μόνο από 50 μέχρι 500.

Το φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου είναι το πιο μεγάλο και εμβληματικό φαράγγι των Ζαγοροχωρίων και πολύ συχνά τα αντιπροσωπεύει. Είναι ένα καταφύγιο πάρα πολλών ειδών υπό εξαφάνιση, αφού διατηρεί την παρθένα του μορφή. Είναι υδατογενές και μέσα του ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Έχει μήκος 12χλμ. και βάθος περίπου 1.000μ., καθιστώντας το ένα από τα πιο βαθιά φαράγγια στον κόσμο και το βαθύτερο με αναλογία βάθους προς ανοίγματος.

                                                                    Το φαράγγι του Βίκου  (kathimerini)                                          

Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!!! Να ξέρετε ότι το κείμενο είναι δικό μου (όχι αντιγραφή). Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω: 1) αν μπορώ να αναρτήσω σχετικό άρθρο για τις Κυκλάδες και τα Ιωάννινα, 2) ποια θέματα είναι τα ιδανικότερα για το περιοδικό

      Διαγραφή
    2. Μάνο, όσα θέματα σας ενδιαφέρουν και εφόσον τηρούνται οι κανόνες που έχουμε θέσει είναι κατάλληλα. Ενδεικτικά, αναφέρω θέματα σχολικής ζωής, ιστορία, αρχαιολογία, αθλητισμός, φιλοσοφία.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

"Η εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης"

Σκανδιναβική Μυθολογία