Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

 Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

 

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτό που βλέπετε στον διαστημικό ουρανό είναι κάτι που έγινε αυτή ακριβώς την στιγμή που το βλέπετε;


Σκεφτήκατε ποτέ αν τελικά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή;


Και αν ναι, πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την ερώτηση;


Επειδή μπορεί να μπερδευτήκατε, ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.


 Το παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι: βλέπετε μία έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα(Supernova) στον διαστημικό ουρανό.

Πότε νομίζετε πως έγινε;

Οι περισσότεροι θα λέγατε ότι έγινε αυτή τη στιγμή, αλλά πολλοί άλλοι θα έλεγαν ότι δεν έγινε ακριβώς τότε. Θα έλεγαν ότι έγινε στο παρελθόν, και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα είχαν δίκιο.

 

Για να καταλάβετε καλύτερα, όμως, πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι τα έτη φωτός.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που ταξιδεύει το φως σε ένα έτος. Και επίσης, η ταχύτητα του φωτός μετριέται σε 300 χιλιόμετρα την ώρα. Αν πολλαπλασιάσουμε δηλαδή, αυτή την ταχύτητα με ένα έτος, θα βγει ένας αστρονομικός αριθμός.

 Επίσης, μία άλλη έννοια που πρέπει να αναλύσουμε, είναι το ίδιο το φως.

Όταν γίνεται μία έκρηξη ενός αστεριού, αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι το φως αυτού του αστεριού που ταξίδεψε από εκείνο το σημείο μέχρι εμάς.

Όμως, αν εκείνο το αστέρι ήταν πολλά έτη φωτός μακριά μας, θα δούμε αυτή την έκρηξη πολλά έτη στο μέλλον. Έτσι αν ένα αστέρι εξερράγη 10.000 έτη φωτός μακριά μας, θα το δούμε 10.000 χρόνια μετά. 


Αυτό ισχύει ακόμη και για τον ήλιο.

Το φως του ήλιου το οποίο βλέπουμε εμείς αυτή την στιγμή, ήταν η ακτινοβολία που απελευθέρωσε ο ήλιος 8,5 περίπου λεπτά πριν.


 Επιπλέον, κάτι πιο ενδιαφέρον, είναι ότι δεν είναι το μόνο παράδοξο που έχει ανακαλυφθεί. Υπάρχουν πολλά περισσότερα φαινόμενα, τα οποία είναι πιο παράξενα από αυτό, και κάποια δεν έχουν καν ανακαλυφθεί. Έτσι, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.


Τις πηγές μπορείτε να τις βρείτε εδώ κι εδώ




Σχόλια

  1. Ωραίο θέμα Ορέστη, πολύ όμορφη δουλειά. Είναι υπέροχο να μαθαίνεις πράγματα απο τις δημοσιεύσεις των συντακτών του περιοδικού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο άρθρο!!! Επειδή έχω αρκετές γνώσεις αστροφυσικής, μπορώ να γράψω 1-2 άρθρα με αφορμή αυτό εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

17 Νοέμβρη, τότε και σήμερα (;)

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

Εξωπραγματικοί προορισμοί που είναι σαν να βγήκαν από μυθιστόρημα