Το περιαστικό άλσος του Σέιχ Σου


Σ' αυτή την ανάρτηση μιλάμε για το Σέιχ Σού, το περιαστικό δάσος της πόλης μας, την ιστορία του μας διηγούνται οι παρακάτω φωτογραφίες που μας εμφανίζουν μια άλλη εικόνα της πόλης και του δάσους.

Από το 1800 έως το 1900 περίπου η περιοχή ήταν δάσος από δρύες.
Η περιοχή ήταν χέρσα και η πρώτη προσπάθεια αναδάσωσης έγινε το 1929 από τους καθηγητές Π. Κοντό και X. Γεωργόπουλο.
Σε διάστημα 60 χρόνων φυτεύτηκαν περίπου 5 εκατομμύρια δέντρα.

Η ονομασία «Σέιχ Σου» (στα Τούρκικα Şeyh Su), η οποία και αποδίδεται στα ελληνικά ως «νερό του Σεΐχη», προήλθε από βρύση που υπήρχε εντός μουσουλμανικού νεκρικού μνημείου, γνωστού ως τουρμπέ, ερείπια του οποίου σώζονται έως σήμερα στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα» (όπως ήταν και η πρώτη ονομασία του αρχικού πυρήνα του δάσους από την εποχή της Τουρκοκρατίας). 

Αυτή είναι μια φωτογραφία του… 1889. Ναι, η Θεσσαλονίκη πόζαρε πριν από 133 χρόνια. Ορθότερα, η φωτογραφία είναι απόσπασμα του μεγάλου πανοράματος των Robert Weir Schultz και Sidney Barnsley, με έτος λήψης το μακρινό 1889.


Αυτό το κτίσμα λοιπόν, όπως διαβάζουμε στην ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης μια ομάδα που συχνά μας προσφέρει ταξίδια στον χρόνο με φωτογραφίες και λέξεις, είναι η πηγή στο «Ρέμα του σείχη», ή Cheh-Souyou (στα γαλλικά, προφέρεται Σεΐχ Σουγιού). 
Η περιοχή είναι, μέχρι και σήμερα, γνωστή με το παραφρασμένο «Σέιχ-Σου». Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τουρκική λέξη, περνάμε στο «şeyh suyu», το «νερό του Σείχη».

και ήταν αυτό

Μια σπάνια γωνία λήψης, που δείχνει τα πρώτα σπίτια στον Άγιο Παύλο και το δάσος του Σειχ Σου στην αρχή του…


Πηγές εδώ και εδώ


Σχόλια

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

17 Νοέμβρη, τότε και σήμερα (;)

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

Εξωπραγματικοί προορισμοί που είναι σαν να βγήκαν από μυθιστόρημα