Τα 12 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας

      

Ο σημαντικότερος ορεινός άξονας της χώρας είναι η αναμφίβολα η οροσειρά της Πίνδου, που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ηπειρωτικής χώρας, και μαζί με αυτήν της Ροδόπης σχηματίζουν ένα νοητό «Γ» ορεινών όγκων στη χώρα. Πάμε όμως εμείς να δούμε τα 12 υψηλότερα βουνά της ελληνικής επικράτειας, που αποτελούν πόλο έλξης φυσιολατρών και ιδανικούς προορισμούς για όσους θέλουν να απολαύσουν δραστηριότητες ορεινού τουρισμού.

1. Όλυμπος 2918 μ.

Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας με ανώτερη κορυφή του τον Μύτικα στα 2918 μ. και είναι γνωστός παγκοσμίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, αφού εκεί κατά την ελληνική αρχαιότητα κατοικούσαν οι 12 Θεοί! Βρίσκεται στα όρια της Μακεδονίας (Πιερία) και της Θεσσαλίας (Λάρισα) και πραγματικά καθηλώνει με την άγρια ομορφιά του, αφού πέρα από τις επιβλητικές κορυφές του, βαθιές χαράδρες και απότομες ορθοπλαγιές, ρεματιές και άφθονα τρεχούμενα νερά κλέβουν κάθε χρόνο τις καρδιές χιλιάδων πεζοπόρων, ορειβατών και φυσιολατρών! Ο Όλυμπος είναι ακόμη το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία, ενώ επίσης έχει ανακηρυχθεί από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού τον ανακήρυξε και ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.


2. Σμόλικας 2637 μ.

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με μέγιστο υψόμετρο στην κορυφή του Γέρος στα 2637 μ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και στο δυτικό του νομού Γρεβενών, ενώ είναι και αυτός τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Από το βουνό του Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, ο Βενέτικος και ο Γρεβενιώτικος, ενώ στις πλαγιές του βρίσκονται πολλά ορεινά χωριά, όπως η γνωστή Σαμαρίνα και η Σμίξη. Στο Σμόλικα συναντάμε και την ομώνυμη Δρακόλιμνή του, που είναι γνωστή σε όλη τη χώρα και κεντρίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων πεζοπόρων. Θυμίζουμε εδώ ότι δεν επιτρέπεται το κολύμπι στα νερά της για την προστασία του αλπικού τρίτωνα.



3. Βόρας (Καϊμακτσαλάν) 2524 μ.

Ο Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της χώρας, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας, εκτείνεται ως τα όρια του νομού Φλώρινας, ενώ συνεχίζει βόρεια και απλώνεται και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Στην ανώτερη κορυφή του στα 2524 μ. υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Καϊμακτσαλάν λειτουργεί ακόμη γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις των χειμερινών σπορ.



4. Γράμμος 2520 μ.

Ο Γράμμος έρχεται τέταρτος στη σειρά των ψηλότερων βουνών της Ελλάδας με ανώτερη κορυφή του την Τσούκα Πέτσικ στα 2520 μ. Απλώνεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας, αποτελώντας και αυτός τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα με σημαντικότερο αυτό του Αλιάκμονα, που είναι και ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Στον Γράμμο βρίσκεται και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, το οποίο αποσκοπεί στο να εξηγήσει το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του ορεινού όγκου.



5. Γκιώνα 2510 μ.

Πρόκειται για το πέμπτο υψηλότερο βουνό της χώρας, αλλά το υψηλότερο στη Στερεά Ελλάδα. Απλώνεται στη Φωκίδα ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και των Βαρδουσίων, αποτελώντας τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Πυραμίδα στα 2510 μ., ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, με υψομετρική διαφορά περίπου 1100 μ. Στην αρχαιότητα η Γκιώνα ήταν γνωστή ως Ασέληνο Όρος.


6. Τύμφη (Γκαμήλα) 2497 μ.

Η Τύμφη, που έρχεται έκτη στη σειρά των υψηλότερων βουνών της Ελλάδας, είναι βουνό της Ηπείρου στο Ζαγόρι. Ορθώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη με ανώτερη κορυφή της τη Γκαμήλα στα 2497 μ. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους να τις ακολουθούν. Γνωστότερη είναι η Δρακόλιμνη, που με τη σπάνια ομορφιά της αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πεζοπόρους. Θυμίζουμε και πάλι ότι δεν επιτρέπεται το κολύμπι στα νερά της για την προστασία του αλπικού τρίτωνα και εδώ. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της ορεινού όγκου της Τύμφης φτάνουν μέχρι το ξακουστό Φαράγγι του Βίκου.












7. Βαρδούσια (Κόρακας) 2495 μ.

Τα Βαρδούσια βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Φωκίδας, με ένα μικρό τμήμα του όρους να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Είναι το έβδομο υψηλότερο βουνό της χώρας και το δεύτερο υψηλότερο της Ρούμελης μετά την Γκιώνα. Τα Βαρδούσια αποτελούνται από τρία συγκροτήματα κορυφών, το βόρειο, το δυτικό και το νότιο, όπου το βόρειο χαρακτηρίζεται από ομαλές κορφές, το δυτικό παρουσιάζει πολλές απόκρημνες και ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές, ενώ το νότιο που είναι και το υψηλότερο, σχηματίζει μία κάθετη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή. Η ανώτερη κορυφή Κόροκας φτάνει στα 2495 μ.



8. Παρνασσός 2457 μ.

Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που βρίσκεται όγδοο στη λίστα με τα υψηλότερα βουνά της χώρας, με ανώτερη κορυφή του τη Λιάκουρα να φτάνει στα 2457 μ. Απλώνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ενώ το όνομά του προέρχεται από το μυθικό ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη. Σύμφωνα με την ελληνική ιστορία και μυθολογία στους πρόποδες του βουνού βρισκόταν και το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών, που μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο «ομφαλός της γης», κεντρίζουν το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.


9. Ψηλορείτης (Ίδη) 2456 μ.

Ο Ψηλορείτης είναι το υψηλότερο βουνό της Κρήτης με ανώτερη κορυφή του στα 2456 μ., που το φέρνει ένατο στη λίστα των υψηλότερων βουνών της Ελλάδας, ενώ έχει άλλες τέσσερις κορυφές άνω των 2000 μ. Η πρόσβαση στις κορυφές είναι σχετικά βατή και πραγματοποιείται από αρκετά μονοπάτια, με πιο γνωστή τη διαδρομή αυτή μέσω του Ε4 από το οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο περίπου 1400 μ. Στον Ψηλορείτη βρίσκεται και το Ιδαίο άντρο σε υψόμετρο 1495 μ., που είναι αρχαιολογικός τόπος και σπήλαιο και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι το μέρος όπου ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και τη νύμφη Αμάλθεια. Ενώ σε υψόμετρο 1187 μ. βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζωμίνθου, όπου υπάρχει μία εγκατάσταση της μινωικής εποχής.



10. Λευκά Όρη (Μαδάρες) 2454 μ.

Η οροσειρά Λευκά Όρη ή αλλιώς Μαδάρες βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, εκτεινόμενη κυρίως στο νομό Χανίων και έρχεται να συμπληρώσει τη δεκάδα των υψηλότερων βουνών της χώρας. Η ανώτερη κορυφή της ονομάζεται Πάχνες και στα φτάνει στα 2454 μ., 1 – 2 μέτρα μόλις κάτω από την κορυφή του Ψηλορείτη. Άνω των 2000 μ. όμως το βουνό έχει να επιδείξει περισσότερες από 50 γυμνές κορυφές με κύριο χαρακτηριστικό τους ένα εσωτερικό υψίπεδο που απλώνεται ανάμεσά τους στα 1900 μ. περίπου. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές για να προσεγγιστούν οι κορυφές του βουνού, ωστόσο τα Λευκά Όρη είναι ένα ιδιαίτερος και απαιτητικός ορεινός όγκος που αξίζει να εξερευνήσει κανείς από άκρη σε άκρη.


11. Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη) 2429 μ.

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί και αυτή τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Καταλαμβάνουν τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων και έρχονται ενδέκατα στη σειρά των υψηλότερων βουνών της Ελλάδας με ανώτερη κορυφή τους την Κακαρδίτσα σε υψόμετρο 2429 μ., η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μελισσουργοί, Ματσούκι και Αθαμανία στο βορειότερο τμήμα της οροσειράς. Η οροσειρά χωρίζεται γενικά σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα, όπου δεσπόζει Κακαρδίτσα και το νοτιότερο τμήμα που ανήκει κυρίως στο νομό Άρτας με υψηλότερη κορυφή του το Καταφίδι σε υψόμετρο 2393 μ. Τόπος άγριος και επιβλητικός τα Τζουμέρκα φιλοξενούν ορισμένα από τα πιο γραφικά χωριά και οικισμούς, όπως τα Πράμαντα, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες.


12. Ταΰγετος 2407 μ.

Τη δωδεκάδα έρχεται να κλείσει ο Ταΰγετος, η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Η χαρακτηριστική κορυφή του με σχήμα πυραμίδας έχει ύψος 2407 μ. και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε εκεί. Η ονομασία Ταΰγετος προέρχεται από την Ταϋγέτη, σύμφωνα με τον Παυσανία και τη μυθολογία, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με το Δία έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού. Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, ο Ταΰγετος, που στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 λεγόταν και Αγιολιάς ο Μακρυνός, χαρακτηρίζεται ως ο Tρούλος του Μοριά.








πηγές:


Σχόλια

Αγαπημένες αναρτήσεις

Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης, 1911-1996)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Eridanus Supervoid

17 Νοέμβρη, τότε και σήμερα (;)

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (1938-2018)

Κοιτάζοντας το ''Παρελθόν''

Εξωπραγματικοί προορισμοί που είναι σαν να βγήκαν από μυθιστόρημα